уторак, 13. октобар 2015.

BLIZANACKA TRUDNOCA

Kao sto sam vec navela u jednom od prethodnih postova, blizanacke (viseplodne) trudnoce se vode kao visokorizicne, samim tim sto je materica zene predvidjena za razvoj jednog ploda, pa su takve trudnoce veoma retke.
Sama viseplodna trudnoca se jako malo razlikuje od trudnoce sa jednim plodom, sem ranijih i jacih simptoma, nego kod jednoplodne trudnoce. Zene u viseplodnim trudnocama su sklonije otocima, gestacijskom dijabetesu, povisenom krvnom pritisku, preeklampsiji...
Jedna od cescih komplikacija blizanackih trudnoca je i nerazvijeni protok kroz uterine, upravo iz vec navedenih razloga, sto dovodi za intrauterinog zastoja rasta ploda (plodova) i prevremenog porodjaja. Nesto vise o tome cemo pisati kasnije. I sama sam iskusila isto i zelim da, kada nas bude bilo u vecem broju, ispricam svoje iskustvo i prenesem odredjene stvari kojima bih, verujem, mnogim buducim mamama blizanaca koje bi se nasle u toj situaciji pomogla. Ponavljam, sve se zavrsilo najbolje moguce i danas smo veliki i nemirni. :)
Takodje, jedna od mogucih komplikacija blizanacke trudnoce, konkretno, jednojajcanih blizanaca na zajednickoj posteljici, je i medjublizanacka transfuzija (TTTS), koja dovodi do manjeg napredovanja jednog od plodova. Sindrom se leci povezivanjem krvnih sudova i jedan blizanac biva davalac, drugi primaoc krvi.
Kao i svaka trudnoca, i viseplodna moze proci bez bilo kakvih poteskoca i komplikacija, ali se, najcesce, zavrsava porodjajem pre ocekivanog termina.
I viseplodna trudnoca se moze zavrsiti porodjajem prirodnim putem, kao i carskim rezom. Sve u zavisnosti od samog toka trudnoce, polozaja beba i zdravstvenog stanja majke.
Iz navedenih razloga, viseplodna trudnoca se cesce kontrolise kako bi se izbegla ili na vreme uocila bilo kakva komplikacija.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.